Об’єднавши два італійських задоволення-кава і сонячне світло-пара інженерів створили екологічно чистий спосіб обсмажування кавових зерен без електрики і газу.

Антоніо дурбе і даніеле туммей витратили майже шість років на створення і вдосконалення своєї обжарочной машини.

В результаті вийшла система, якій потрібна ділянка землі розміром з половину тенісного корту і сонячна погода, щоб обсмажити до 50 кілограмів зерен кави на годину.

Установка по обсмажуванні повністю управляється енергією сонця. Сонячні промені концентруються набором дзеркал і направляються на кавоварку, також кілька електричних частин живляться від невеликої сонячної панелі. Датчики, керовані комп’ютером, дозволяють дзеркалам стежити за сонцем протягом дня і фокусувати його світло на обертається сталевий кошику зі свіжими кавовими зернами. Пікова температура кошика становить близько 240-250 c (450-480 f), залежно від яскравості сонця. Повна обсмажування одного кошика зерен становить близько 20 хвилин.

Процес не тільки екологічно чистий, але й економічно вигідний. За словами дурбе і туммей, завдяки сонячній обсмажуванні краще зберігається аромат кави, а смак стає більш насиченим. На відміну від звичайних духовок з гарячим повітрям, які, як правило, працюють на газі, концентрований сонячне світло обсмажує каву, не нагріваючи повітря навколо – за рахунок більш рівномірного проникнення в зерна. За рахунок рівномірності обсмажування виключається можливість обгорання зовнішньої поверхні зерна.

Нова система обсмажування сильно залежить від гарної погоди. У похмурі дні або після заходу сонця любителям кави доведеться шукати інше місце.

На сонячному півдні італії завод з 40 дзеркалами здатний обсмажувати до 30 000 кілограмів кави на рік, заощаджуючи близько 60 000 кіловат-годин електроенергії.

Чисту сонячну каву, можна купити в інтернеті, але головна мета винахідників – продавати свої сонячні установки для обсмажування кави малим підприємствам. Систему можна використовувати і для інших цілей. В кінці робочого дня дурбе і туммей ставлять гриль перед дзеркалами, щоб приготувати смачний шашлик від енергії сонця.